Monday, April 2, 2012

~Mak, Ayah, Saya Nak Kahwin...~


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...
sudah agak lama saya tidak meng"update" blog saya nie...
alhamdulillah...saya masih diberi peluang untuk menghirup oksigen dan komponen lain dalam udara...
hari ini saat ini masih saya diberi hidayah untuk post malam ni...
jadi terus pada tujuan post nie...
post kali ini saya tujukan khas pada insan2 mulia bergelar ibu bapa...
bila anak2 anda sanggup memberanikan diri untuk meluahkan keinginan mereka untuk membina masjid...
janganlah terus ditegah...terus mengatakan mereka gatal atau miang...
memang itu sifat normal bagi seorang pemuda pemudi...
itu fitrah...jangan disalahkan mereka...
adakah elok kita melihat mereka berterusan melakukan maksiat...???
atau disirami berkat kebahagian..???
semua ini...nasib mereka di dunia dan akhirat..
terletak pada tangan anda...
bacalah seluruhnya...wahai ibu bapa...
mungkin beberapa minit bacaan anda mampu menyelamatkan hidup anak2 anda...

**************************************************************************mak ayah saya nak kahwin. Janganlah bersusah hati kalau dia ingin berkahwin, kerana pernikahan itu membuka seribu pintu rezeki. Perkahwinan atas nama Islam, sudah pasti akan diredhai Allah.

mak ayah saya nak kahwin. Janganlah dihalang keinginannya, kerana Allah sudah berjanji, barangsiapa berkahwin keranaNya pasti akan dipermudah segala urusan.

mak ayah saya nak kahwin. Jangan sesekali risau pasal pelajaran, kerana ia takkan pernah berhenti. Hatta sampai ke mati sekalipun, ilmu takkan pernah habis dicari.

mak ayah saya nak kahwin. Walaupun dia belum bekerja, bukan bermaksud dia tidak boleh menyara bakal isterinya. Sudah tercatat di dalam Quran, orang miskin sekalipun pasti akan dimampukan oleh Allah lepas berkahwin.
mak ayah saya nak kahwin. Jangan risau anakmu dapat bayi atau tidak. Nikah itu sendiri bukan jaminan untuk dapat bayi, kerana semua itu adalah kerja Allah. Lagipun anakmu itu sudah ada perancangannya yang tersendiri.

mak ayah saya nak kahwin. Berkahwin itu menghalang maksiat. Daripada dia melihat perempuan di sana sini, lebih baik dia melihat isterinya saja. Dapat pahala lagi.

mak ayah saya nak kahwin. Dengan berkahwin, anakmu akan jadi lebih bersemangat, bila ada kekasih yang selalu setia memberi dorongan. Kerja juga menjadi lebih produktif.

mak ayah saya nak kahwin. Percayalah yang dia sudah bersedia untuk bertanggungjawab. Jika ditanya mana-mana suami isteri pun, sudah pasti tiada yang mengatakan mereka berkahwin sekadar suka-suka.

mak ayah saya nak kahwin. Jangan dilihat kematangan pada usia, tapi lihatlah pada peribadi dirinya. Jika dia sudah bersedia menjadi pemimpin, maka benarkanlah dia jadi pemimpin kepada isterinya pula.

mak ayah saya nak kahwin. Ilmu agamanya sedikit cuma, tapi tiada pernah berhenti mencari ilmu. Maka doakanlah supaya dia dapat menjadi seorang lelaki yang lebih soleh.

mak ayah saya nak kahwin. Usia remajanya mengajar seribu erti kehidupan. Kini sudah sampai masanya untuk anakmu melangkah ke alam dewasa pula, bagi meraih lebih banyak pengalaman.


mak ayah saya nak kahwin. Semua ini hanyalah keinginan anakmu saja. Namun kiranya tiada dipersetujui, anakmu terima sepenuh hati. Kerana dia juga tahu, bagaimana untuk menghormati keputusan kedua orang tuanya.

mak ayah saya nak kahwin. Andai kiranya kalian bersetuju ingin mendapat anak menantu, maka izinkanlah anakmu ini mencari calonnya. InsyaAllah, bukan calon isteri yang dicari, tapi calon ibu kepada cucumu yang akan dicari.

mak ayah saya nak kahwin. Apa pun jua keputusan dipilih, semoga Allah sentiasa memberkati. Dan semoga pilihan itu adalah yang terbaik. Sama-samalah kita berharap kepadaNya.


mak ayah saya nak kahwin. tapi apakan daya dia hanya mampu menulis untuk meluah isi hati. Andai isi hati anakmu ini dapat dibaca dan difahami oleh mak dan abah, alangkah bagusnya. Ya Allah, permudahkanlah segala urusan anak mak dan abah ini, amin...


*******************************************************************************
terima kasih atas bacaan anda semua...
saya tahu ramai pemuda ingin hajat mereka ini disampaikan pada ibu bapa masing-masing...
ya...saya yakin..beranikan diri..ayuh kita mampu mengubahnya...
ibu bapa sekalian...semoga anda semua terbuka hati....
intuk mendengar isi hati anakandamu ini...
.........................

3 comments:

  1. sy pn nk kawin..:')..tp takot nk bgthu mak dn ayah..:(

    ReplyDelete
  2. satu nasihat..."""if u never ask...the answer will always be no""" ini yang kuatkan diri ini tuk meminta izin dengan ibu dan ayah...

    ReplyDelete